Wednesday, April 26, 2017

Surat Cinta Padamu

REPOST: Original copy was posted on April 12, 2011 on annasshare.com. After the server provider shut down their service, the website went down. And now, I have extracted some of the contents from html code back up data. Improved some of the wording.  Feel free to read and share.

 

  
      Dalam kesuraman ultra lembayung tika tujuh bulan menumpahkan cahaya dibawah kaki langit kirmizi, tiba-tiba aku terkenangkan eurika nostalgia cinta lama yang kita palitkan berdua. Kehadiranmu bersama molekul-molekul hidrogen menerjang segala kekusutan yang membelit tali perutku. Dan kehadiranmu itu mengajar aku erti rindu gelora dan syahdu. Kau juga mengajarku erti cinta, singa laut, beruang kutub, penguin, lemcop, mee rebus, cendol, cornflakes, ayam guring, dan safety boot. Kala itu, kita bagaikan merpati dua sejoli. Ibarat sapi dan tali. Malangnya percintaan yang mendapat liputan meluas hingga ke planet marikh itu telah mengundang perpisahan yang akhirnya telah mengecewakan seluruh penternak ulat gonggok di Burma. Kau pergi jua ketika Kuala Lumpur sedang bersiap sedia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 1998.

     Sesungguhnya perpisahan itu berpunca daripada penebangan pokok getah secara besar-besaran di Lembah Klang dan Petaling Jaya. Pemergianmu menyebabkan aku menghidap penyakit resdung dan hepatitis-b secara mengejut. Ketiadaanmu memaksa aku memakai topi keledar setiap masa sebagai langkah keselamatan. Aku seperti tidak percaya dengan apa yang telah terjadi. Aku bagaikan tergelincir dari orbit bumi dan terpelanting ke ruang angkasa, berpangkal dari daya tarikan graviti terhadapku yang tiada lagi berfungsi dek kerana aku tersungkur dalam percintaan yang berlarutan hingga ke rubber-set. Seluruh perjalanan hidupku menjadi gelita bagaikan terperangkap di dalam gua yang gelap dan ditemani stalagtit dan stalagmit yang bagai sembilu.

      Kondominium cinta yang kita bina dari makgat basikal dan kipas helikopter akhirnya musnah setelah kau berpaling tadah. Ternyata sikapmu mulai berubah bila Malaysia mula melancarkan satelit MEASAT-1 ke ruang angkasa raya. Sejak itu kau sering melarikan diri bila terserempak dengan abang ibu angkatmu. Akhirnya aku menyedari bahawa diri ini tidak diperlukan lagi.

     Sejak kau tiada, aku sering menyendiri, berbual-bual dengan pokok betik untuk mengisi masa lapang. Kadang-kadang aku mengikat tin cola pada tiang rumah agar nampak lebih cantik. Saban hari aku termenung di dalam peti sejuk mengenangkan dirimu yang entah kemana menghilang. Aku cuba bermain bola raga sambil makan nasi arab untuk melupakanmu, tetapi aku tak berdaya. Lalu aku membakar mesin gedegang dan membelasah empat ekor lembu tenusu dan 2 ekor kambing biri-biri sebagai tanda aku tidak bersalah.

     Mengapa? Mengapa sayang? Mengapa ini semua bisa terjadi? Mengapa setelah kau curi hatiku, kau rompak cintaku lantas kau bunuh cintaku sehingga kau terbunuh dalam kemalangan jalan raya yang ngeri. Aku bagaikan terhimpit dan dihimpit oleh guni-guni bawang putih yang kau timpakan di atas belakangku. Derita yang kau timpakan itu adalah bebanan yang terlalu berat untuk ku tanggung bagaikan mendukung 75 ekor badak sumbu dan 386 ekor anak beruk. Dan kini segala harapanku hancur berkecai bagaikan aku terjatuh dari Menara Kuala Lumpur dan dihempap oleh Menara Berkembar Petronas lalu tersangkut di celah landasan LRT dan kemudiannya digilis pula keretapi Komuter hingga aku hancur berkecai. Oh! terlalu berat dugaan yang kutempuhi kini.

     Kini segalanya telah pun berakhir. Aku sedar siapa aku. Aku hanya insan biasa yang suka makan lemcop kakak kepala rugby. Aku bukan Logan, Keluang Man, Superman atau Kesatria Baja Hitam. Aku juga bukanlah Ultraman seperti yang kau idam-idamkan. Aku menyedari kekurangan diri dan kekurangan kemudahan awam di tempat aku tinggal ini. Tak perlu dikesali lagi kerana nasi telah menjadi kerak dan tin susu yang ku simpan di atas almari telah pun luput tarikhnya. Segalanya sungguh mengharukan dan semua hadiah pemberianmu termasuk keropok lekor kedai makan sebelah kubur telah pun aku cincang untuk dibuat makanan lembu.

     Walaupun segalanya telah pun berakhir, disini, diatas pokok getah ini aku tetap menunggu kau untuk kembali. Selagi ada nafas ini, selagi ada kompleks membeli-belah SunwayPyramid, selagi ada kedai bihun cicak kubin di sekitar Pekan, selagi kumpulan The Beatles tidak berpecah, aku tetap menunggumu sehinggalah mentari terbelah lapan. Namun aku menyedari bahawa penantianku hanyalah sia-sia belaka. Akhirnya aku mengambil keputusan muktamad untuk menunggu tiang lampu jalan dihadapan bilikku berbuah. kalau tiang lampu berbuah nanti, aku poskan buahnya kepadamu. Nak tak?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...